Мега Фортис оди кон ЗЕЛЕНО!

Во моментов, организациите се обидуваат да работат со владата, акционерите и локалната заедница, за да докажат дека се способни да ги исполнат своите цели за корпоративна социјална одговорност (CSR). Многу организации веруваат дека тоа што го прават моментално во врска со минимизирањето на отпадот и обезбедувањето подобра иднина за следните генерации, е доволно за да се одржат и, што е особено важно, да ги задржат локалната заедница и акционерите среќни. Корпоративната општествена одговорност не е нешто што го правите еднаш или двапати, или преземате еден чекор за да изгледате подобро; тоа е нешто што сите организации треба постојано да го прават. Барајќи начини за да ги подобрат своите деловни процеси за да обезбедат помал отпад или да обезбедат дека ресурсите што ги користат, на еден или друг начин ќе ѝ бидат вратени на заедницата.

Една од неодамнешните промени која што „Мега Фортрис“ ја направи е промена која е тешка за повеќето организации и, всушност, многу организации можат да се откажат бидејќи има директно влијание врз нивните клиенти. Сепак, по сериозните анализи, „Мега Фортрис“ одлучи зелената иднина да ја стави пред нашите клиенти. Сега може да се прашувате што е оваа промена, па ќе објасниме.

Кога „Мега Фортрис“ ги испорача своите висококвалитетни сигурносни пломби на своите клиенти, не сите од нив точно знаеја како правилно да ги користат; и така, како еден вид гест, ние им обезбедувавме на клиентите и упатства печатени на хартија, за да им покажеме како правилно да ја постават пломбата. Сепак, по длабинска анализа, решивме дека „Мега Фортрис“, заедно со порачаните пломби, повеќе нема да доставува упатства за заклучување на пломбите печатени на хартија.

Наместо тоа, решивме да ги ставиме сите упатства во врска со заклучувањето на пломбите на интернет, каде што сите корисници ќе можат да пристапат до нив преку QR-код што го нудиме заедно со пломбите. Сега сигурно си помислувате: “Па, добро! Претпоставувам дека и тоа е почеток, сепак, дали ќе направи многу разлика? “Дозволете ни да објасниме дека „Мега Фортрис“ обезбедува повеќе од 2,5 милиони пломби годишно; сега, ако размислите за сите различни корисници до кои треба да се дистрибуираат, претставува огромна количина. И покрај тоа што ова може да изгледа како мал чекор, прави ОГРОМНА разлика во количината на хартија што ја користиме, обезбедувајќи намалување на сечењето на дрвјата.

Иако клиентите може да веруваат дека тоа го прави процесот малку подолг за да добијат инструкции за заклучувањето на нивните пломби, ние веруваме дека е поинаку. Ова е затоа што сега, кога сме ги ставиле сите инструкции за заклучување на интернет, сите корисници се во можност да пристапат до нив за да ги видат каде и кога сакаат.

Во суштина „Мега Фортрис“ мораше да направи големи промени за да се случи ова, и се надеваме дека ќе ја видиме позелена иднина за „Мега Фортрис“ но, исто така, ги повикуваме другите да преземат макар мал чекор за да станат еколошка организација.

Во “Мега Фортис” не тврдиме дека сме гуруто во екологијата, пријателско, ниту веруваме дека ние сме единствените кои се обидуваат да направат промена. Ние едноставно веруваме дека секој чекор што организацијата го прави за да стане еколошка, треба да биде поддржан преку приказот од врвот надолу; Значи, многумина извршни раководители во рамките на организацијата веруваат дека ќе станат „зелени“ со тоа што ќе воведат ограничување на трошењето и на ресурсите што се користат за луѓето на дното на хиерархијата. Но, заборавете да ги следите правилата. Сепак, ние во „Мега Фортрис“ веруваме во нешто повеќе од приказот „од врвот надолу“, каде што извршните директори сами направија промени во сопствените процеси. Потоа, исто така, донесовме промени во остатокот од бизнисот за да бидеме сигурни дека организацијата во целост е посветена кон стремежот да стане уште поеколошка организација.

Ние ветуваме континуирано да работиме на тоа за да станеме уште поеколошки, и да ја направиме корпоративната општествена одговорност голема задача во рамките на деловниот процес.